هدف واقعیت درمانی چیست

خلاصه نظریه واقعیت درمانی گلاسر

تعریف عملیاتی واقعیت درمانی: درمانی که بیماران را به سوی واقعیت هدایت می‌کند و آنها را در جهت تعامل و مراوده موثر با تمام جنبه‌های دنیای واقعی پیش می‌برد، واقعیت‌درمانی نامیده‌ می‌شود.

دکتر ویلیام گلسر – کتاب واقعیت‌درمانی ترجمه علی صاحبی

اهداف واقعیت درمانی

هدف واقعیت درمانی این است که به مراجع کمک کنیم ارزیابی کند کارهایی که انجام می‌دهد او را به آنچه ادعا می کند می‌خواهد، می رساند یا نه؟ اگر نه آیا با انجام کارها با روش های دیگر احتمال بیشتری برای موفقیت او وجود دارد؟

در جریان این فرایند، مراجع همچنین مهارت های بیشتری را در زمینه تفکر نقاد و منطقی به دست می آورد. هدف واقعیت درمانی به کار گیری یک فرمول یا طرح یک سری پرسش ها در جهت تغییر دادن فرد نیست. بلکه بیشتر یک خودسنجی و خودارزیابی است که به تهیه یک برنامه و طرح عملی می‌انجامد و شامل چهار جنبه کلیدی است: ۱. بررسی خواسته ها، ۲. بررسی رفتار کلی، ۳. دعوت به خودارزیابی و برنامه عملی

اهمیت تئوری(نظریه) در روان شناسی چیست؟

یک تئوری خوب به ما کمک می کند که رفتار انسان‌ها را توصیف، تبیین و پیش بینی کرده و بتوانیم با درک ارتباط بین متغیرهای مختلف، تصمیم های هوشمندانه عملی در جهت کنترل رفتار اتخاذ کنیم.

تئوری چیست؟

نظریه، مجموعه ای به هم پیوسته از سازه ها، مفاهیم، تعاریف و قضایا است که به منظور تبیین و پیش بینی پدیده ها، از طریق تشخیص روابط بین متغیرها، یک دیدگاه نظامدار درباره این پدیده ها ارائه می دهد. یک تئوری خوب به ما کمک می کند که مسائل را توصیف و تبیین کرده و بتوانیم با درک ارتباط بین متغیرهای مختلف، در جهت حل مسأله، تصمیم های هوشمندانه ای بگیریم.

تئوری انتخاب چیست؟

تئوری انتخاب یک شیوه نوین فکر کردن و عمل کردن مؤثر است. بنابراین، روانشناسی تئوری انتخاب، درست

نقطه مقابل روانشناسی کنترل بیرونی است. تئوری انتخاب بگونه‌ای متفاوت از کنترل گری فکر میکند.

تئوری انتخاب توضیح می‌دهد که این رفتار افسردگی کردن هم نوعی رفتار انتخاب شده است که فرد برای حل مشکل کنونی‌اش آن را برگزیده است، ولی رفتاری ناموثر است، چرا که مشکل را حل نمی کند و فرد را همان جا نگه می دارد.

در صورتی که اگر فرد  شرایط موجود را بپذیرد و سعی کند با مسئولیت پذیری بیشتر راه حل بهتر و موثرتری را جستجو کند، حتما احساس خوبی پیدا خواهد کرد و شرایط زندگی خود را بهبود خواهد بخشید.

این مساله را می‌توان به گستره رفتار آدمی اعم از رفتار دانش آموزان در مدرسه و انجام تکالیف در منزل تعمیم داد.

نارضایتمندی زناشویی، بد کاری یا کم کاری کارکنان و غیره همگی رفتار اند و رفتارها انتخاب شده‌اند چون فرد فکر می‌کند این رفتار بهترین کاری است که می‌تواند انجام دهد تا نیازهایش را به زعم خودش برآورده کند.

 و عوامل بیرونی آنچنان‌که روانشناسی کنترل بیرونی محرک پاسخ معتقد است نقش مهمی در سرنوشت و رفتارهای ما ندارد. این تئوری طی ۵۰ سال گذشته در قلمروهای مختلف استفاده و آزموده شده و نتایج پرباری در پی داشته است.

 

خلاصه نظریه واقعیت درمانی گلاسر
تئوری انتخاب و کاربردهای آن در واقعیت درمانی، مدارس گیفی گلسری و روابط

 

 

 

منبع: واقعیت درمانی و تئوری انتخاب دکتر ویلیام گلسر | نشر سایه سخن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *